HABERİNİZ OLSUN ADIYAMAN'DAN HABERİNİZ YOK
6 Şubat depremlerinde iki yıkım yaşadık. Birinci yıkım şehrin yüzde 68 ini harabeye çeviren, enkaza çeviren fiziksel yıkım. Bu yıkım gözlerimizin önünde. Sokak sokak ev ev ağır, orta, hafif hasarlı diye tespit ettik. İnşaatlar öyle veya böyle derler ya eski usul de olsa devam ediyor. Er yada geç bunlar bitecek. Ve er geç her biri şehrin adeta bir yara beresi gibi duran bir türlü kapanmayan çukurlar kabuk bağlayacaktır. Konteynırlarda yaşayan yüzbini geçgin nüfus öyle veya böyle evlerine kavuşacaktır. Adıyaman halkı büyük bir sabırla bunu bekliyor. Sabır sabrı doğurur. Bundan çok sabır yine Adıyaman'da olur.
Ancak haberiniz olsun
ikinci yıkım daha büyük yüzde yüzün üzerine gerçekleşen yıkım. Budan haberiniz yok. Varsa dahi herkes görmedim, duymadım, bilmiyorum modunda.
Her hane, her aile, her fert tehdit altında istatiksiz ancak istisnasız. En çok ta çocuklar. Ah çocuklar kimi yetim, kimi öksüz, kimi var olan anne babanın ebeveynliginden yoksun.
Ruhsal, psikolojik, ahlaki ve inançsal yıkım çok büyük ve bu konuşulmayan bir yıkım. Öylece duruyor. Zaman zaman trafik kazaları ile zaman zaman kavga ve şiddet ile, zaman zaman intihar vakaaları ile sinyaller veriyor. Ancak ne yazık ki bu konuda konuşan, yazan, çalışan, kaynak sağlayan, proje üretip sorumluluk alan hiç kimse yok. Kimsenin de derdi bu değil gibi görünüyor. Ev ev, aile aile, fert fert herkes, her birimizin hasarını tespit edecek bunlarla ilgili çalışmalar yapacak liyakatli, insiyatif alabilecek kişilere ihtiyaç var ancak mevcut vitrinde böyle birileri de yok.
Bu haleti ruhiyeyi, bu yıkımı, toplumu esir alan bu ağır bedeli, çok azımız sözlerimizle, kimimiz bir kaçımız yazılarımızla ortaya koyuyoruz. Bu durumu gören duyan, okuyan, ciddiye alan var mı? Varsa bir adım öne lütfen.
Adıyamandan haberiniz var mı?
Buraya dokunulmazsa imar ettiğiniz şehri yaşanmaz kılacak bir sosyolojik yapı ile karşı karşıya kalırız. Komşu komşunun çilesi, çarşı gidenin belası, evlat babanın eyvahı olmasın.
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD inşa ile meşgulken, Aile Sosyal Politikalar il Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlügü, İl Emniyet Müdürlüğü Sendika, dernek v.b kuruluşlar gündemine insanı almalı ve insan odaklı çalışmalara hızlıca başlamadırlar.
Adıyamana ve Adıyamanlıya karşı sorumlu olan , insanımızın ihyası için proje üretip canla başla çalışması gerekenler vekillerimiz, STK'lar ve kaldı ise kanaat önderlerimizdir.
Tüm bunları birleştirecek, aynı amaç icin organize edecek, şehrin emiri, şehrin emini Adıyaman Belediyesidir. İşte tam da bu nokta tıkanıklık başlıyor. Belediye yöneticilerinin bugüne kadar böyle bir gayretine şahit olmadık. Aksine günü kurtarma üzerine kurulmuş çalışma mantığı işlemeye devam etmektedir.
Adıyaman Belediyesinin acilen konunun uzmanları ile çalıştaylar yapması ve bir an önce acemilik devresini kapatarak harekete geçmesi gerekmektedir.
-Adıyaman'da ihtiyaç sahibi tek bir yetim ve öksüz kalmayacak şekilde gerekirse ülke düzeyinde destek kampanyaları düzenlenmelidir.
-Travma yaşayan, çocukları için aile ortamı oluşturmayan ebeveynler için iyileştirici çalışmalar yapılmalıdır.
-Toplumsal huzuru tehdit eden olayların gerçekleşmesine asla müsade edilmemelidir.
-Hane Hane hayatlar ele alınmalıdır. Hane hane hayatlara maddi ve manevi destekler verilmelidir.
Adıyaman için tasarruf tedbirleri değil iyha tedbirleri devreye konulmalıdır.
Hiç kimsenin bu şehri ihmal etme lüksü yoktur olmamalıdır.
Siz bunları yapın biz kapatamadığınız çukurlara, yuttuğumuz toza ve üstenci bakışlarınıza tahammül eder sabrederiz. Buyrun Adıyaman siz, siz Adıyamansınız.
Bu şehir sizin kadar var olacaktır ve bu şehir hiç birinizi unutmayacaktır, bunu unutmayın.