USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

KESK'ten Basın Açıklaması

Kesk Adıyaman sendikası basına açıklamalarda bulundu

KESK'ten Basın Açıklaması
03-08-2024 17:54
03-08-2024 17:56
ADIYAMAN

Değerli Basın Emekçileri 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak Adıyaman’daki sağlık kurumlarının durumu ve kentin sağlık hakkı için sizlerle bir araya geldik. 

6 şubat depreminde Adıyaman merkezde 1 ASM yıkıldı, 8 tane ASM ağır hasar aldı, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ağır hasar aldı, Diş Fakültesi ağır hasar aldı, İl Sağlık müdürlüğünün binası yıkıldı. 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve 12 tane ASM hasar almadı.

Ağır hasarlı olan 3 ASM’nin yerine Prefabrik ASM yapıldı, 5 ASM de konteyner de hizmet vermektedir. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 1 branşın koridorunda hizmet vermekte, İl Sağlık Müdürlüğü 1 nolu ve 3 Nolu ASM’de 2 yerde hizmet vermektedir. 

Deprem öncesi yapımı biten 2023 Kasım-Aralık daha sonra da 2024 mart ayında açılışı yapılması gereken ve şimdi de 2024 Eylül ayında açılacak olan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi var. Deprem döneminde bir ilin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yıkıldı. Depremin üzerinden 18 ay geçmiş ancak halen açılışı yapılmayan bir hastane var. Şuan bir ilin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi bir hastanenin bir koridoruna sıkıştırılmış durumda. Doğum oranı yüksel olan bir il ve depremden dolayı çocukların hastalanma riskinin yüksek olduğu bir yerde Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yok. Gebe kadınlar dar, sıkışmış bir koridorda saatlerce bekliyorlar o da tabi ki sıra bulurlarsa. Günlerce sıra bulamıyorlar sıra bulduklarında da sıra bekleme sırasında ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. 

Eski Devlet Hastanesinin yerine depremden önce temeli kazılan bir 150 yataklı devlet hastanesi vardı, şuan sadece zemin katı bitmiş durumda. Hastanenin ihalesini alan firma aynı zamanda toki konutlarını da almış, bu firma almış olduğu konutları bitirmek üzere ancak hastanenin 2 yılda sadece zemin katı bitmiş durumda. Zaten deprem öncesi de yoğun olan 400 Yataklı Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin de oraya taşınması ile daha da yoğun oldu. Durum böyle olduğu halde 2023 yılı kasım aralık ayında açılısı yapılması gereken hastanenin açılışı yapılmadı, deprem öncesi temeli kazılan hastanenin zemin katı yeni bitmiş durumda. Bu bir ile reva görülemez. Deprem dönemden sonra hizmete geçmesi gereken, alt yapısı güçlendirilmesi gereken ilkin sağlık hizmetleridir. Bu ilin siyasetçileri ve bürokratları ne yapıyor, bu durumu görmüyorlar mı, en azından kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesi için sahra hastanesi kurulabilirdi. Bir İlin insanlarına bu reva görülemez, Adıyaman siyasetçileri, milletvekilleri, bürokratları ne yapıyor, bu durumu görmüyorlar mı, kriz dönemlerinde ilk hayata geçirilmesi gereken sağlık kurumlarıdır. Ancak Adıyaman’da bugün en kötü durumda olan sağlık kurumlarıdır. Bugün Adıyaman’da 10 binden fazla konut yapıldı, bulvardaki rezerv alanlarında binalar yükseldi, ama 2023te açılışı yapılması gereken hastanenin açılışı bir türlü yapılmadı, 150 devlet hastanesinin zemin katı yeni bitiyor. Zaten tek hastanesi olan il. Aynı zamanda Adıyaman’da deprem ile birçok engellisi oldu. Bunların çoğu halen dışarda tedavi görüyor. Sağlık alt yapısının yetersizliğinden dolayı memleketlerine gelemiyorlar. Depremin etkisinden dolayı ruhsal yapısı bozulan birçok insan var, sağlıksız ortamlarda yaşam devam ediyor. Bunlara hizmet verecek yeterli bir sağlık hizmeti, sağlık hizmeti olmadığı halde bir iyileştirmede görülmüyor.

Sağlık alt yapı eksikliği ile birlikte Adıyaman’da birçok branşta Uzman Hekim eksikliği bulunmaktadır. Özelikle de Göz, KBB ve Cildiyede eksiklikler bulunmaktadır. Özel dal alanında ciddi eksiklikler var. Çocuk alerjisi, çocuk nefrolojisi gibi özel dal branşlarında eksiklikler bulunmaktadır. Gelen hekimlerde kalmadan hemen gitmektedirler. Hastanede sıra bulamama, uzun zaman sıra bekleme gibi sorunlarda yaşanmaktadır. Hastane koridorlarında belki sıra bekleyenler yok ama telefonlarının başında sıra beklemektedirler. Bizim talebimiz insanların sağlığa erişim noktasında sorunların yaşamaması, bunun içinde sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının, çalışma ortamlarının düzeltilmesi gerekmektedir. İlimize gelen bir hekimi Adıyaman’da nasıl tutabilmeliyiz bunu düşünmemiz gerekiyor.

Şuan hükümet bir tasarruf tedbirine gidilmektedir. Sağlıkta tasarruf olmaz özelliklede deprem bölgesi içinde hiç olamaz. Tasarruf tedbirlerinin deprem bölgesinde uygulanmamasını istiyoruz.

Adıyaman da kentin sağlık durumunu ilgilendiren bir başka durumda TOZ’un halen ciddi bir şekilde devam etmesi. Yıkılan bina yok ancak alt yapı çalışmalarından dolayı ciddi bir toz durumu var. Toz olduğu sürece insanların sağlık durumları olumsuz bir şekilde etkilenecektir.

Kentin sağlık durumunu ilgilendiren bir başka konuda konteyner kentlerin yapısıdır. Şuan Adıyaman bir konteyner kent durumundadır. Çoğu insanlar konteynerlerde yaşıyor. Depremin üzerinden 18 ay geçmiş insanların çoğu halen konteynerlerde yaşıyor. Konteyner kentler şuan bir hastalık alanı durumdadır. Başta 21 metre karede yaşam başlı başına sağlıksız bir durumdur. Beslenmesinden insanın ruh yapısına kadar birçok sağlık durumunu etkilemektedir. Konteynerlerin alt yapısının yetersizliğinden dolayı lağım suları ciddi sorun teşkil etmektedir. Konteyner kentlerde düzenli bir şekilde sular akmamakta, çevre düzenlemesi yok, çevre temizliği yok. Bu durularda ister istemez orada yaşayanların sağlık durumunu ciddi bir şekilde etkilemektedir.

Şebeke suların içilebilir durumuna yönelik hiçbir resmi kurum tarafında daha herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Bu insanlar şuan şebeke suyu içiyor. Ancak başta belediye olmak üzere il sağlık müdürlüğü, valilik tarafından şebeke sularının içilebilir durumuna yönelik herhangi bir açıklama yok. Bir ay önce Adıyaman’da salgın hastalık vardı. Bu salgın hastalık mevsim şartlarından da dolayı olabilir ama en büyük sebep şebeke sularından kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman şebeke suyunun kirli aktığını çıplak gözle bile görebiliyorsun. Başta belediye ve resmi kurumlardan bir açıklama bekliyoruz şebeke suları içiliyor mu içilmiyor mu?

Bir diğer sorun Adıyaman’da alt yapı çalışmaları devam ediyor. Alt yapı çalışmalarının dolgusunda kullanılan malzemede asbest riski var mı yok mu bilmiyoruz, sadece şunu söyleyebiliriz dolgu için kırıp getirilen beyaz ta dolgunun asbest riskini taşıyabilecek yapıdadır. Bunun araştırılması ve asbest riski olmayan dolgu malzemenin kullanması gerekir. 

Adıyaman’ın tek olan hastanesinde sıra problemi, yoğunluk problemi, personel eksikliği problemi ile birlikte trafik, araç park alanı sorunudur. Hastanenin dışında bir park alanı oluşturuldu ancak hastane dışında olduğu için kimse park etmiyor. Bir bakın günde kaç araç orda park ediyor. Sağlık sorunları için hastaneye gelen hastalar hastane bahçesinde defalarca gezdikten sonra park alanı bulmaktadırlar. Sağlık durumu için hastaneye gelen kişiler için sağlıksız bir durumun oluşturulmaması gerekir. 400 yataklının araç park sorunu yetmezmiş gibi birde yanında diğer hastane açılırsa bu sorun daha çok artacak buna acil bir çözüm bulunması gerekir. Araç park alanı gibi hastane koridorlarından insan kalabalığından geçilmiyor. İnsanların tek hastaneye mahkum edilmesinin bir sonucudur. Bunun için acilen başka hastanelerin hayata geçirilmesi gerekiyor.

Değerli basın emekçileri en son olarak da şunu paylaşmak istiyoruz, Çevre Şehircilik Bakanı ile birlikte Sağlık Bakanı da değişti. Çevre Şehircilik Bakanı Adıyaman’a geldi ama Sağlık Bakanı bir deprem bölgesi olan Adıyaman’a daha gelmedi başka bölgelere gitti Adıyaman’a da gelmesini istiyoruz. Adıyaman’ın sağlık alt yapısını görmesini ve buna bir çözüm getirmesini istiyoruz.

                 İbrahim Halil AYDIN

             Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES)

                                                                                                                  Adıyaman Şubesi Eş Başkanı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ