USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"Rahim Kanseri: Belirtiler, Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri"

Op.Dr. Haşim Kural

"Rahim Kanseri: Belirtiler, Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri"
19-10-2024 12:22
19-10-2024 13:00
ADIYAMAN
RAHİM  KANSERİ
Bu hastalık rahim kanseri, endometrium kanseri veya rahim iç zarı kanseri olarak bilinmektedir. Endometrium kanseri, rahim iç zarının kanserleşmesi ile ortaya çıkar.
Rahim kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Rahim, içinde düzenli şekilde kalınlaşıp zamanı geldiğinde adet olarak dökülen ve endometrium olarak adlandırılan hücrelerden oluşur. Bu hücreler bazen değişikliğe uğrar ve anormal bir şekilde bölünerek çoğalabilirler. Bu durum rahim kanserine yol açar.
Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Genellikle menopoz sonrası ortaya çıkan rahim kanseri, 50 ile 60 yaşındaki kadınlarda sıklıkla görülse de, günümüzde daha erken yaşlarda da görülme olasılığı olan bir kanser çeşididir.
Rahim kanseri tanısı alan hastaların yaklaşık yüzde 90’ında menopoz sonrası dönemde kanama, menopoz öncesi dönemde hala adet gören kadınlarda adet döngüsündeki düzensizlik ve ara kanama görülmektedir. Bu şikayetler kanser olmayan farklı sağlık sorunlarında da görülebildiği için, ayırıcı tanı için mutlaka kadın hastalıklar ve doğum uzmanına başvurulmalıdır.
Özellikle menopozdan sonra ortaya çıkacak vajinal kanama ve lekelenmeler mutlaka ama mutluka dikkate alınmalıdır. Bu dönemdeki kanamanın ne zaman olduğu ya da özellikle miktarı önemli değildir. Vajinal kanamalar her zaman kan şeklinde olmaz. Bazen  olağandışı koyu ve kötü kokulu vajinal akıntı şeklinde de olabilmektedir. Bu nedenle akıntıda kanın olmaması rahim kanseri olmadığı anlamına gelmemektedir. 
Pelvik bölgede yani karnın göbek altı bölgesindeki ağrı ve bası hissi de rahim kanserinde karşılaşılan diğer belirtiler arasındadır. Özellikle hastalığın daha ileri aşamalarında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, karnın alt bölgesinde ağrı ve bası hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrara çıkmada - idrar yapmada zorlanma, kilo kaybı, yorgunluk, iştahsızlık rahim kanserinde ortaya çıkabilecek diğer belirtiler arasındadır.
Rahim Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?
Risk faktörleri kanser olma riskini artırır ve birçok kanser yine bu risk faktörünün varlığı sonucu ortaya çıkar. Fakat rahim kanseri tanısı almış birçok kadında risk faktörlerine rastlanmamaktadır. Bu sebepten dolayı bir ya da birden fazla risk faktörüne sahip olmak rahim kanserine yakalanılacağı anlamına gelmemekle birlikte, bunun tam tersi olarak hiçbir risk faktörü bulunmayan bir kadına da rahim kanseri tanısı konabilmektedir. Ancak risk faktörlerinin hastalığa yakalanma ihtimalini artıran unsurlar olduğu bilinmektedir.
Rahim kanseri için risk faktörleri: Erken yaşta adet olma ve geç yaşlarda dahi adetten kesilmeme, obezite, hiç doğum yapmamış olmak, meme kanseri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, östrojen tedavisi almak,  polikistik over sendromu (PCOS), hayvan kökenli yağlar tüketmek, şeker veya yüksek tansiyon hastalığına sahip olmak, yumurtalık tümörleri, daha önce ışın tedavisi almış olmak, genetik yatkınlık, hareketsizlik.
Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim kanseri belirtilerinden bir veya birden fazlasını yaşayan kadınların zaman kaybetmeden kadın hastalıkları ve doğum doktoruna gitmeleri gerekir. Yapılan pelvik muayenenin ardından teşhisin netleştirilmesi için bazı tetkikler gerekebilir.
Hastaya öncellikle vajinal ultrasyon yapılarak rahime bakılarak şüpheli bir kitlenin olup olmadığına bakılır ve rahim duvarı kalınlığı ölçülür. Rahim kanseri olan hastaların çoğunda  rahim duvarı kalın tespit edilmiştir.
Rahim kanseri olan tüm kadınlarda öncelikli olarak yapılması gereken en önemli tanısal işlem endometrial biyopsi işlemidir. Yani rahim iç zarından biyopsi işlemidir. Poliklinik şartlarında yapılabilmektedir. İşlem sırasında nadiren genel anesteziye ihtiyaç duyulur. Çoğu endometrial biyopsi işlemleri lokal anestezi altında rahatça yapılabilmektedir. İşlem süresi yaklaşık birkaç dakikadır.
Diğer tanı yöntemi histeroskopi işlemidir. Histeroskopide, rahim içine bakma olanağı tanır. Rahim içerisine kalem inceliğinde bir kamera yardımıyla girilerek, anormal kanamalara neyin sebep olduğunu anlamaya çalışır ve gerek görürse biyopsi alır. Histereskopi işleminin öbür işlemlere göre üstünlüğü rahim içerisindeki lezyonu görerek, lezyondan direk olarak biyopsi alınmasını sağlamasıdır.
Bunun yanında bazı hastalardan bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans yani MR gibi görüntüleme tetkikleride istenebilir.
Rahim Kanseri Olanalar Hamile Kalabilir Mi?
Rahim  kanseri genelde menapoz sonrası görülürse de %5-10’u menapoz öncesi dönemde tanı alır. Bu hastalarda kanser erken evrede ise ve rahim alınmadan özel tedaviler ile hastaların gebe kalmaları sağlanabilir.
Rahim Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim kanserinin tedavisinde; kanserin türü, evresi, uygulanacak tedavinin olası yan etkileri, hastanın genel sağlık durumu, yaş, uygulanacak tedavinin doğurganlık üzerindeki etkileri gibi birçok faktör göz önüne alınır.
Rahim kanserinin tedavisinde cerrahi yöntemler ön plana çıkmakla birlikte kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi, hedefe yönelik tedavi ve immün tedavi uygulanabilmektedir.
Rahim kanseri tedavisinde bazen bu yöntemlerin sadece biri bazen birden fazlası birleştirilerek kombin şekilde uygulanabilir.
Rutin jinekolojik muayenelerinizi ihmal etmeyin. Kalın sağlıcakla…
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ