Eğitim

DOĞANCAYA (MERAZİ) DOGMAYAN GÜNEŞ

DOĞANCAYA (MERAZİ) DOĞMAYAN GÜNEŞ Güneş batarken rahat uyuruz. Çünkü biliriz ertesi sabah doğacaktır güneş. Endişe etmeyiz. Ama bir yer var ki orada güneş tam 6 yıl önce battı ve bir daha da doğmadı. Orası güzide ilçemiz Samsat'ın bahtsız köyü Doğanca, eski adıyla Merazi... Tam tamına 6 yıl önce bir felakete uğradı Samsat, deprem ile tanıştı. Depremin yıkıcı etkisi sadece evleri değil, okulları da vurdu Samsat'a. Devlet baba hızla koştu v

DOĞANCAYA (MERAZİ) DOGMAYAN GÜNEŞ
15-11-2023 09:28

DOĞANCAYA (MERAZİ) DOĞMAYAN GÜNEŞ

Güneş batarken rahat uyuruz. Çünkü biliriz ertesi sabah doğacaktır güneş. Endişe etmeyiz. Ama bir yer var ki orada güneş tam 6 yıl önce battı ve bir daha da doğmadı. Orası güzide ilçemiz Samsat'ın bahtsız köyü Doğanca, eski adıyla Merazi...

Tam tamına 6 yıl önce bir felakete uğradı Samsat, deprem ile tanıştı. Depremin yıkıcı etkisi sadece evleri değil, okulları da vurdu Samsat'a. Devlet baba hızla koştu ve hızla sarıldı yaralar, deprem konutları yapıldı. İlçe merkezinde her biri bir diğerinden şahane okullar yapıldı. Gelen misafirler, yöneticiler, siyasetçilere oralar gezdirildi; oralarda ağırlandı. Çocuklar devam etti kaldığı yerden eğitim öğretim hayatına. Ama ya Doğanca Köyü çocukları? 

Onlara 6 yıldır güneş doğmadı daha. "Her Çocuk Özeldir" politikası Doğancalı öğrenciler için geçerli değildi artık. Onların donanımlı bir okula, gelişimlerini destekleyecek bir ortama, özgürce koşup eğlenebileceği bir okul parkına ihtiyacı yoktu çünkü. Onlara birer derslik konteyner yeter de artardı bile. Gözden ırak olan gönülden de ırak oluyordu. Veyahut göz görmeyince gönül de katlanıveriyordu. 

Evet, tam 6 yıldır Doğancalı çocuklara hak görülen konteyner sınıflardı. Şubat kıyameti daha dün gibi aklımızdayken hızla yapılan kurumlar, okullar, evler, binalar, neden 6 yıldır Doğanca’ da yapılmamıştı? Velilerin çaresizliği, muhtarın çırpınışları, öğretmenlerin okul hasreti ve en önemlisi gözleri pırıl pırıl olan çocukların "Okul istiyoruz" diyen bakışları... Çocuklar muztarip, veliler muztarip; gelen öğretmen durmak istemiyor, ilk fırsatta gidiyor diye. Okulu benimsemek için okulun var olması gerekmez mi? Okul değil midir bizi karanlıktan aydınlığa ulaştıracak olan? O vakit Doğanca ‘ya güneş ne zaman doğacak?

OKULU KONTEYNER SANAN ÇOCUKLAR

Doğanca köyü ve okulu 2017 yılı Samsat depremi ile yıkılır. Geçici olarak köylülere ve okula konteynerler verilir. İlerleyen süreçte köylülere Çille adı verilen mezrada ev yapılmak istenir ama yapılacak olan evlerin konumu ve köy hayatına uygun olmayan proje çizimleri yüzünden köylü bunu istemez. 

Doğanca Köyünün ortaokul kademesi taşımalı eğitimle Taşkuyu ortaokuluna gider. İlkokul çağındaki çocuklarına kıyamayan köylüler onların da köyde konteynerde eğitim görmelerine isteksizce de olsa razı olurlar. Küçük çocuklarının taşımalı eğitimde kendilerinden uzak kalmalarını istemezler.

Böylece 2017 yılından itibaren okula başlayan her çocuk, okulu konteynerden, konteynerleri okuldan ibaret bilir. 20 metrekarelik konteynerleri okul sanan çocuklar zamanla gerçek okullarda okuyan yaşıtlarının anlattıkları karşısında hayrete düşer ve okulla ne anlatmak istediklerini bir türlü anlayamazlar, ta ki bir gün ortaokuldan mezun olup lisede gerçek bir okulla tanışıncaya kadar.

Doğanca Köyü'ne atanan her öğretmen büyük bir sevinçle düşer yola ve Doğanca ‘ya varınca büyük bir hayal kırıklığına uğrar. Üzüntüsü kendisi için değildir elbet, köyün masum ve güzel çocuklarının okul sandığı konteynerlerde eğitim gördüğü içindir.

Köy sakinleri ve öğrenci velileri muhtarı da yanlarına alarak defalarca Kaymakamlığa ve ilçe milli eğitim müdürüne giderek çocuklara hiç değilse Prefabrik bir okul yapılması için talepte bulunurlar. Her defasında haklı oldukları söylenir her defasında çocukların en kısa zamanda bir eğitim yuvasına kavuşacakları sözü verilir.

HER KAPI ÇALINIR AMA SONUÇ ALINAMAZ

Samsat'a ve köylerine yolu düşen valilere, milletvekillerine, siyasilere, Bakanlara durumu izah ederler. Her defasında okullarının en kısa zamanda yapılacağının sözünü alırlar ama 6 yıl boyunca bir çözüm bulamazlar. Sonra kendileri kalkıp Adıyaman'a gelirler, dönemin valisine, Milli Eğitim müdürüne, okul aciliyetinin önemini arzederler, söz alırlar dönerler ama sonuç alamazlar. 

Üstelik okul için 8 dönümlük yer tahsis edilmiş, gerekli her türlü ölçümler yapılmış, sondajı vurulmuş voleybol ve basketbol için gerekli alanlar ayrılmıştır. Ama ne hikmetse geçen 6 yıl boyunca bir kaç kez zemin etüdü yapılması dışında okul yapımına başlanması için bir tek kazma dahi vurulmamıştır.

Doğanca Köyü çocukları her çocuk gibi sınıfların, sıraların, koridorların, lavaboların, tuvaletlerin, basketbol ve voleybol sahalarının bulunduğu bir eğitim alanında öğrenim görmek istiyor.

Her öğrencinin en doğal hakkı olan bir okulda eğitim görmeyi Doğanca Köyü'nün çocuklarına çok görmeyelim. 2017 yılında konteynerlerde okula başlayanlar 1 yıl sonra mezun olacaklar. Ya okula şimdi başlayacak olanlar? Onlar da 7 yıl sonra yine konteynerlerden mi mezun olacaklar? 21. yüzyılda eğitimin ve çocukların çok da önemsendiği bir ülkede Doğanca Köyü'nün çocuklarına reva görülen konteynerler umarız ki en kısa zamanda yerini gerçek bir okula bırakır.

***

Muhtar Sönmez;

ÇOCUKLARIMIZI OKULA GÖNDERMEYECEĞİZİ SÖYLEDİK

Yeni Adıyaman Gazetesi olarak Doğanca köyü muhtarı Abdullah Sönmez'le yaşanan süreci görüştük.

Abdullah Sönmez gazetemiz aracılığıyla yetkililere seslenerek, köylerine bir an önce okul yapılması ve çocukların gerçek bir okulla tanışması için zaman kaybetmeksizin gerekli adımların atılmasını istedi.

Doğanca Köyü muhtarı gazetemize yapmış olduğu açıklamada, 2017 yılında Samsat’ta yaşanan depremden sonra okullarının yıkıldığını ve o günden bugüne tam 6 yıldır çocukların konteynerde eğitim gördüğünü söyledi. Muhtar Sönmez, 6 yıl boyunca bütün mercilere başvurduğunu köylerine gelen bütün siyasilerle okullarının durumunu görüştüğünü, defalarca valiliğe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Kaymakamlığa gittiklerini ama bir türlü sonuç alamadıklarını belirtti.

Okullarının yapılması için 8 dönümlük bir yer tahsis edildiğini, bu 8 dönümlük arazinin üzerinde sondaj vurulduğunu, suyunun hazır olduğunu, basketbol voleybol gibi aktivitelerin yapılacağı bütün alanların bulunduğunu ama buna rağmen ne hikmetse köylerinde okul yapılmadığını söyleyen Sönmez; geçmiş dönemde vekilimiz olan Sn. Ahmet Aydın ve giden valimiz Mahmut Çuhadar köyümüze geldiklerinde kendilerine, okulumuz yapılmazsa çocuklarımızı okula göndermeyeceğimizi söyledik. Bize en kısa zamanda okulumuzun yapılacağı sözünü verdiler ama herhangi bir somut adım atılmadı.

Okul için tahsis edilen yerle ilgili bir sıkıntı bulunmadığını, ekiplerin daha önce birkaç kez okula tahsis edilen arazi üzerinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve zemin etüdünün sağlam olduğunu herhangi bir sıkıntı bulunmadığını söylemelerine rağmen okullarının bir türlü yapılmamasına anlam veremediğini söyleyen Sönmez, 6 Şubat depreminden önce Milli Eğitim Müdürü ile görüştüklerinde kendilerine hayırsever bir iş adamı tarafından Çelik konsorsiyum şeklinde bir prefabrik okul yapılacağı sözü verildiğini ama deprem sonrasında hayırsever iş adamı ile de irtibatın kesilmesinden dolayı o işin de sekteye uğradığını söyledi. 

Son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ve valilikle yapılan görüşmelerde kendilerine 2024 yılının sonunda betonarme bir okul yapılacağı sözü verildiğini ama bugüne kadar okul için ayrılan 8 dönümlük alana bir kazma dahi vurulmadığını söyleyen Sönmez, 6 yıldır çocukların eğitim gördüğü konteynerlerde çile çektiklerini ve artık buna bir son verilmesi gerektiğini söyleyerek, başta valilik ve il milli eğitim müdürlüğü vekilleri ve tüm yetkilileri göreve çağırdı.

Doğanca Köyü sakinlerinin ve çocuklarının tek istediği bir okul. Devletin ya da hayırsever bir iş adamının kendilerini el uzatmasını bekliyorlar. Bütün çocuklar gibi sağlıklı ve güvenli bir ortamda eğitim görmek istiyorlar. Doğancaya yeniden güneş doğması için okul şart. Okul olmadan ne güneş doğar Doğancaya ne çocuklar aydınlıkla tanışır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER